JasminMtt Älä odota mahdollisuuttasi, vaan luo se itse!

Sisäinen ratkaisu työvoimapulaan maahanmuuttoa tehokkaampaa!

Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen näkee maahanmuuton ratkaisuksi nykyiseen Suomea vaivaavaan työvoimapulaan. Ajatushan on jo entuudestaan tuttu julkisesta keskustelusta, jossa tätä samaa ratkaisua on esitetty vuosien ajan. Kuitenkin maahanmuuttajien käyttäminen ratkaisuna työvoimapulaan on täysin absurdi ja tappiollinen. Matalapalkka-alalla työskentelevät maahanmuuttajat eivät saa veroeuroillaan kustannettua käyttämiään julkisen sektorin palveluita, saati olemaan tuottoisia veronmaksajia.

Pakolaisuus ja työperäinen maahanmuutto sekoitetaan Vanhala-Harmasen mukaan liian usein suomalaisessa keskustelussa, mutta onko ihmisen statuksella väliä, jos ratkaisua haetaan ulkomailta oman maan sijaan? Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan viime kesäkuussa maassamme on 192 000 työtöntä. Sen sijaan että otamme maahamme ulkopuolista työvoimaa, meidän pitäisi pyrkiä houkuttelemaan nykyisiä työttömiämme ottamaan vastaan tarjolla olevaa työtä ja uudelleen kouluttautumaan. Myös yritysten pitäisi pyrkiä pitämään kovemmin kiinni työntekijöistään haastavina aikoina. Tästä hyvänä esimerkkinä Juustoportti, joka laittoi tappiota tehdessään duunarit palkalliseen koulutukseen ja lomautti ylimmän johdon, esimiehet ja päälliköt. Näin vältyttiin motivaation puutteelta, sekä ammattitaidon ruostumiselta, mikä on yleensä seurausta lomautuksista ja työttömyydestä. Juustoportti sitoutti työntekijät työnantajaansa olemalla lojaali ja tästä jokaisen suomalaisen työnantajan pitäisi ottaa mahdollisuuksien mukaan mallia.

Etsiessämme potentiaalista työvoimaa omasta maastamme, emme voi olla vilkaisematta työkyvyttömyyseläkkeellä olevien ihmisten määrää. Vuonna 2017 noin 144 600 henkeä sai työkyvyttömyyseläkettä, joista 42% tapauksista johtui mielenterveyshäiriöistä. Sijoittamalla näihin noin 60 000 ihmiseen ja heidän hoitoonsa, sekä tehokkaaseen kuntouttamiseen, löydämme uuden potentiaalisen ryhmän työntekijöitä. Ratkaisu ei ole nopea, mutta huomattavasti maahanmuuttoa ja pakolaiskiintiöiden nostoa tehokkaampi vaihtoehto.

On siis aika lopettaa tämä pakolaisten ja maahanmuuttajien haaliminen turhana ja kestämättömänä ratkaisuna työvoimapulaan ja suunnata katseen ratkaisua etsiessä oman maan sisälle!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Jos työnantajat maksaisivat palkkaa jolla ihminen tulisi toimeen olisi hyvä alku..

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Työvoimapulan poistaminen poistamalla työttömyys on niin itsestäänselvä ratkaisu, että se olisi varmaan tehty jo aikaa sitten, jos ongelma olisi sillä ratkaistu.

Tiettyjen matalapalkka-alojen työvoimapula johtuu siitä, että työttömien ei kannata ottaa noita töitä vastaan, korvauksella elää yhtä hyvin. Monille osaamista vaativille aloille ei löydy tekijöitä työttömistä. Osa työttömyydestä on lyhytaikaista työsuhteiden välillä. Todennäköisesti työttömien reservistä vain suhteellisen pienellä osalla voidaan paikata työvoimapulaa.

Tottakai matalapalkka-alojen työvoimapulaa olisi järkevämpi paikata kantaväestön työttömillä kuin tuottaa työvoimaa ulkomailta, mutta ensin järjestelmästä tulisi saada sillä tavoin kannustava, että matalapalkkatyötä kannattaa ottaa vastaan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mikähän olisi tämä tehokas kuntoutus työkyvyttömyyseläkkeellä oleville? Käsittääkseni olet lääkevastainen. Työkyvyttömyyseläkkeellä olevat mielenterveyspotilaat ovat melko vaikeasti hoidettavia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tuskin ammmattitaitoiset ulkomaalaiset tänne suurin joukoin töihin tulisivat - ja heiltäkin puuttuu todennäköisesti suomenkielen taito. Ammatti- ja kielitaidottomia maahanmuuttajia on kyllä tulossa, mutta he vain kasvattavat työttömien määrää.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Ammattitaitoisilla osaajilla on jo nyt käytännössä vapaa pääsy työmarkkinoillemme. Heitä ei vain näy. Baronalle vinkkinä syistä:
- ankara verotus
- heikko palkkataso
- kaikki on kallista

Kalleus johtuu pitkälti veroista verojen päällä, joilla rahoitetaan joutomaistereiden puuhastelut

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Työ sirpaloituu ja tavalla tai toisella yhteiskunnan on kannettava vastuu kansalaisistaan. Jonkinlainen ravinto ja majoitus on saatava järjestymään. Niin kauan kuin talous pyörii jotenkuten (esim. 2025 asti), työpaikkoja pyritään vähentämään automaatiolla, ja työttömiä syyllistämään kaikin keinoin. Mutta sen jälkeen alkaa toinen tahti.

Meidän on pakko varautua ruokkimaan sekä isot ikäluokat hautaan, että nykysyrjäytyneet. Veroja on siis kerättävä. Jo pelkkä syrjäytyvien suuri määrä takaa työtä lopuille. Lisäksi työvoimatarjonta on äärimmäisen joustava, kyse on vain siitä, onko A- vai B -kansalainen.

Baronan kaltainen ryöstöviljely on tilapäinen ilmiö. Jossain vaiheessa on joko organisoitava keskusjohtoinen selviytymiskoneisto, tai lokalisoitava koko yhteiskunta melkein kylätason kokoisiin selviytymisyksiköihin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kalleus johtuu pitkälti veroista verojen päällä, joilla rahoitetaan joutomaistereiden puuhastelut."

Joutomaistereiden puhasteluja rahoitetaan myös velkarahaksi.

Minusta paras ratkaisu olisi se että olisi olemassa helppoja työpaikkoja, sellaisia joissa ei vaadita työn sankaria täyttämään niitä paikkoja, ei suurta ammattitaitoa, ei kielitaitoja, ei mitään ihmeellisiä käden taitoja, ei suurta älyä eikä edes voimaa. Näihin töihin pääsisivät työllistymään niin nuoret, vajaatyökykyiset, kuin jo ikääntyneetkin ihmiset.

Nämä helpot tyot voitaisiin jaotella vaikeusasteen mukaan, niin että jokainen voisi valita itselleen sellaisen työn jota pystyy tekemään. Työnantajat maksaisivat näistä töistä sen verran mitä niistä töistä kannattaa maksaa ja puuttuva osa työntekijän elannosta hoidettaisiin sitten vaikkapa negatiivisen tuloveron keinoin. Valtaosa työttömistä ei nimittäin koskaan työllisty minimipalkoilla, ei vakka niitä minimipalkkoja ei juurikaan veroteta, työn sivukulut tekevät työllistämisestä liian kallista.

Mitä tulee ulkomaalaisten rekrytointiin Suomen työmarkkinoille, niin se kannattaa minusta jättää yritysten huoleksi, kunhan ensin huolehditaan siitä että löytyy niitä helppoja työpaikkoja myös vähemmän työkykyisille suomalaisille.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Tällä hetkellä ykkössijaa manöörimaistereiden urapolkuna pitää maahanmuuttoteollisuus. Maahanmuuttajien ympärille on muodostunut huomattava elinkeinohaara, maahanmuuttajien kotouttamiseen, ymmärtämiseen ja paapomiseen käytetään silmää räpäyttämättä satoja miljoonia euroja. Satojen miljoonien hankintapäätöksiä olen nähnyt, liekö vain jäävuoren huippu. Rahat virtaavat noiden asiantuntijantekeleiden palkkoihin, maahanmuuttajien tehtävä on tässä vain rahoitusta varten poliittisesti korrektin perustelun luominen.

Maahanmuuttajista taloudellisesti riippuvat tahot haluavat tietenkin pitää tilanteen vähintään ennallaan, mieluummin maahanmuuttoa tulisi lisätä uusien maisterinvirkojen toivossa; pitäähän hyvien siskojen ja veljienkin saada uraputken päästä kiinni.

Kaikenlainen ikävien tosiasioiden julkituominen ja maahanmuuton arvostelu vaarantaa suoraan näiden asiantuntijamaistereiden toimeentulon. Arvostelua on kuulunut lähinnä Perussuomalaisten joukosta, muut puolueet peesaavat toisiaan ja vakuuttelevat maahanmuuton etuja. Tästä voikin jo havaita, ketkä maahanmuutosta katsovat hyötyvänsä taloudellisesti: se koira älähtää johon kalikka kalahtaa. Vihapuhe- ja rasistisyytökset lentävät vähän joka puolelta, jos yrittää herättää järkevää keskustelua aiheesta. Voidaan olettaa, että nämä älähtelijät hyötyvät maahanmuutosta taloudellisesti ja pyrkivät turvaamaan etujaan rasistileimalla ja vihapuhesyytöksin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mitä tulee ulkomaalaisten rekrytointiin Suomen työmarkkinoille, niin se kannattaa minusta jättää yritysten huoleksi"

Pitää myös huolehtia että oleskelulupa ja työlupa annetaan vain siksi ajaksi miltä kutsuva työnantaja maksaa kyseiselle henkilölle palkkaa ja palkan pitää olla vähintään riittävä Suomessa elämiseen ilman yhteiskunnan tukia.

Käyttäjän TeemuHuhta kuva
Teemu Huhta

Taitaa kyse olla laajemmasta ilmiöstä, että koulutettua väkeä pitäisi saada, mutta firmat eivät halua maksaa koulutusta suoraan, eikä maksaa lisää veroja, jotta yhteiskunta kouluttaisi.

Yksilöllä hyvin rajalliset fiskaaliset mahdollisuudet kouluttautua ja te-toimisto ei montaakaan koulutusta salli CV-pajojen ulkopuolelle, kunnes sinut katsotaan täysipäiväiseksi opiskelijaksi, jolloin työttömyystuki katkeaa ja joudut KELA:lta hakemaan opintotukea, joka tulee bumerangina takaisin, koska sinulla on jo jokin tutkinto ja koska TE-toimistolta ei ole puoltoa koulutukselle.

Pidä itsesi aktiivisena ja ammattitaitoa yllä tai kouluttaudu osaajaksi...

”Muunto- ja rekrytointikoulutuksen lisäämistä harkitaan myös, mutta Sundin mukaan se on käynyt huonosti kaupaksi. Yritykset ovat olleet haluttomia käyttämään sitä, koska ne osallistuvat kustannuksiin.”

https://www.talouselama.fi/uutiset/ralf-sund-vaike...

Yksi paha ristiriita tässä osaajapulassa myös on. Seuran selvityksen mukaan liki 500 000 suomalaista tekee ilmaistöitä:

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/yli-500000-su...

Jos tällä määrällä ihmisiä on riittävä osaaminen, jotta firmat kelpuuttavat heidät tekemään töitä ilman palkkaa niin miksei tästä joukosta voida poimia väkeä täyttämään osaajapulaa ihan palkkatöihin? Vai onko se nyt niin, että termistö on mennyt sekaisin ja tarvitaankin vielä lisää ilmaistyövoimaa, sillä useammat merkit kyllä siihen suuntaan viittaavat?

Toimituksen poiminnat